Organizatie: ASOCIAŢIA FEMEILOR ANTREPRENOR DIN ROMÂNIA
Adresa: STR. JIUL, NR. 2
Oras: TIMIŞOARA
Judet: TIMIŞ  Cod postal: 300159
Tara: ROMÂNIA

Adina Popovici , secretară AFAR, telefon  0724 971 588  Email:   popoviciadina@yahoo.com

Email: office@afar.ro

Numar registrul comertului Nr. înm. ORC.: 578/09/12/2003
CUI: 11656443
Cont Bancar: RO72 BRDE 360S V073 6157 3600
Nume banca, filiala: B.R.D. TIMIŞOARA

Președinte fondator – Maria Grapini
Președinte executiv – Simona Boanca
Past President – Rodica Mariana Șuba
Vicepreședinti: Monica Mișcă, Simona Iațica, Victoria Duran
Secretar: Magda Botoș
Trezorier:Ildico Ioana Tașcă

 

Asociaţia Femeilor Antreprenor din România

Asociaţia Femeilor Antreprenor din România este o organizaţie neguvernamentală, apolitică, fără scop patrimonial, cu personalitate juridică, creată de femei, care au calitatea de antreprenor şi manager şi care au consimţit să pună în comun, în mod permanent contribuţia lor materială, cunoştinţele şi activitatea lor în vederea realizării scopului Asociaţiei.
Scopul Asociaţiei este de a sprijini activitatea antreprenorială şi managerială a femeilor, dezvoltarea capacităţii lor de acţiune şi de conducere, încurajarea iniţiativei private în rândul femeilor, consilierea femeilor care se află în situaţie de a-şi schimba statutul socio-profesional, promovarea femeilor în administraţie şi instituţii publice.
Asociaţia a luat fiinţă în anul 1998.
În prezent, Asociaţia numără 46 de membre din cele mai diverse domenii de activitate: servicii bancare, producţie şi distribuţie de materiale de construcţii, textile şi încălţăminte, asigurări, consultanţă, fundaţii culturale, producţie, distribuţie şi comerţ cu alimente, turism, cabinete stomatologice, publicitate, producţie şi comercializare de mobilier, cultură, jurnalistică.
Principalele activităţi desfăşurate:
Participări la conferinţe şi simpozioane pe plan intern şi internaţional.
Prima participare pe plan internaţional a Asociaţiei a avut loc în anul 1999, Conferinţa Internaţională a Femeilor Întreprinzătoare Croaţia.
Participare la lucrările Conferinţei cu titlul “Antreprenoriatul feminin în creştere, plin de creativitate şi bazat pe valorile familiale”, din cadrul CEI Summit Economic Forum, desfăşurat la Budapesta, anul  2000.
Împreună cu Departamentul de Comunicare al Guvernului României a fost organizat simpozionul – Femeia, o forţă în economia românească, la care au participat peste 100 de femei.
De asemenea, în anul 2001, AFAR a participat cu 5 membre la Conferinţa Internaţională de la Trieste, Italia, alături de delegaţia Guvernamentală condusă de Prim ministrul Adrian Năstase, organizată de CEI unde au avut loc seminarii dedicate special femeilor de afaceri şi unde au participat asociaţii ale femeilor din Europa Centrală şi de Est, dar şi din UE şi Asia.
În martie 2001, doamna Anna Stone, politician şi om de afaceri în SUA, a participat la o întâlnire cu AFAR, în cadrul căreia a evocat realităţi mai puţin cunoscute, pledând pentru egalitatea şanselor în special în politică, administraţie, dar şi din lumea afacerilor.
Anul 2001 a mai adus o premieră în activitatea AFAR, respectiv scrierea de proiecte pentru obţinerea de finanţări.
În perioada 28-31 octombrie 2002 la Trieste, în Italia a avut loc în organizarea OECD o întâlnire între firme din estul şi vestul Europei. AFAR a fost prezentă la aceste întâlniri în cadrul cărora s-a discutat şi despre problemele cu care se confruntă femeile manager.
De asemenea, între 13-15 noiembrie 2002 a participat prin preşedinte la a cincea ediţie a CEI Summit Economic Forum Skopje, Macedonia.
În cadrul acestei reuniuni a avut loc o masă rotundă cu tema Femeia în afaceri, unde Preşedintele AFAR a ţinut un discurs.
Din toamna anului 2002, AFAR este membru în Consiliul Director al Academiei de Advocacy, organism creat pentru susţinerea întreprinderilor private.
Începând cu anul 2001, membrele Asociaţiei au participat la seminarii şi conferinţe organizate de CIPE şi finanţate de USAID, în cadrul cărora s-au dezbătut diverse teme legate de implicarea şi eficienţa femeii de afaceri, formare de lideri. Datorită participării active a asociaţiilor de femei din întreaga lume la aceste seminarii, în anul 2002 a fost realizat de către CIPE cu sprijinul USAID un CD cu tema “Femei de succes în România”, în care sunt prezentate şi patru femei membre AFAR.
Anul 2003 a fost marcat de numeroase participări ale membrelor AFAR la diferite acţiuni pe plan intern şi internaţional. Astfel, Asociaţia a fost prezentă prin preşedinta sa la Conferinţa Internaţională a Femeilor Antreprenor Geneva şi Conferinţa Internaţională a Femeilor de Afaceri Ljubljana – Slovenia. În anul 2003 a fost de asemenea, editată a doua ediţie a CD-ului “Femei de succes” în care 4 din membrele AFAR au fost prezente.
Activităţi sociale: premierea elevilor care obţin rezultate deosebite, împărţirea de cadouri copiilor instituţionalizaţi, repunerea în funcţiune a ascensorului de la Căminul de bătrâni nr. 1 Timişoara, renovarea Sălii de aşteptare la Policlinica de copii Timişoara, amenajarea secţiei de endocrinologie a Spitalului de copii “L. Ţurcanu”, renovarea Şcolii şi a Grădiniţei în localitatea Murani, comuna Pişchia.
Aceste activităţi au fost posibile prin organizarea începând cu anul 1999 a Balului Speranţei, eveniment caritabil care are ca scop strângerea de fonduri.
Asociaţia Femeilor Antreprenor Timiş participă atât la acţiunile organizate de către Asociaţiile de femei din România cât şi pe plan internaţional, realizând permanent schimburi de informaţii.
AFAR s-a implicat în înfiinţarea Coaliţiei Asociaţiilor Femeilor de Afaceri (CAFA) în anul 2004 şi este membru fondator.
În anul 2009 a deţinut Preşedinţia Coaliţiei şi a coordonat secretariatul.
Tot în anul 2009, în 11-13 iunie am organizat Conferinţa Anuală (a VII-a ediţie) a Coaliţiei cu tema “Este vremea reuşitei şi a curajului în antreprenoriat”.
Asociaţia Femeilor Antreprenor din România este membră a Consiliului Consultativ la Agenţia pentru IMM-uri din România şi în Consiliul pentru egalitate de şanse din Timişoara.
În anul 2009, AFAR a fost partener în proiectul european ANTRES – “Antreprenoriatul şi egalitatea de şanse. Un model inter-regional de şcoală antreprenorială pentru femei”.
AFAR a făcut lobby permanent pentru modificări şi reglementări noi legislative pentru susţinerea IMM-urilor.
În anul 2008, AFAR a demarat un proiect propriu pentru construcţia unui cămin pentru îngrijire şi tratament a bătrânilor ce nu pot fi întreţinuţi de familie, cu ajutorul fondurilor colectate în doi ani consecutivi (2008, 2009) la “Balul Speranţei”.
În anul 2010, AFAR va continua proiectul în vederea finalizării lui în următorii doi ani.
AFAR  a fost premiată de mai multe ori la GALA OAMENI PENTRU OAMENI, datorită implicării în proiecte sociale.

Cele mai relevante proiecte au fost:

–    Finanţarea primului Centru privat de tratament oncologic împotriva cancerului la sân, din Timişoara;
–    Renovarea secţiei ATI a Spitalului Judeţean din Timişoara;
–    Renovarea sălii de aşteptare a Policlinicii de copii;
–    Acordarea de burse de excelenţă studenţilor şi elevilor;
–    Susţinerea concursurilor internaţionale a studenţilor de la Facultatea de Muzică.

În anul 2011, am finanţat participarea finalistului de la concursul „Românii au talent” la un concurs din New York la Opera Metropolitană.
AFAR, prin membrele ei, ţine cursuri de antreprenoriat şi mentorat pentru dezvoltarea antreprenoriatului feminin.

Preşedinte  AFAR
Maria Grapini